Pepparkakeland.

Har spenderat lördagen, helt oironiskt,  med julmarknad på Konstfack och pepparkaksbak på hemgjord pepparkaksdeg. Att njuta av saker på allvar känns lite som att få syn på en väldigt sällsynt fågel eller, för att uttrycka mig i termer som är relevanta för den grupp människor jag uppenbarligen tillhör, som att hitta en ACNE pop-upbutik med typ 70 procents rea och ingen annan är där. Det händer typ aldrig och om någon skulle upptäcka en är allt förstört. Nåväl.
 

Tur och retur.

Som hundägare är det ibland svårt att balansera mellan bra mat för hunden, och bra mat för plånboken, samtidigt som man också ska tänka på miljön. Det kan bli precis hur dyrt som helst eftersom endast det bästa är gott nog åt byrackan, och återförsäljarna vet ju såklart det här. 
 
Det känns dock inte särskilt smart att det är billigare för mig att köpa den svenskproducerade hundmaten från en tysk webshop än från de svenska affärerna, både fysiska och nätbaserade. En hundring billigare (inklusive hemleverans) är helt orimligt när maten skickats till Tyskland och tillbaka innan den kom till min dörr. Det känns varken som en bra deal för de svenska, lite mindre, butikerna eller för miljön. 
 
Jag tror verkligen på att det ibland kan vara värt att lägga till lite extra pengar för att köpa produkter som inte kostat miljön så mycket även om det i vissa fall kan vara svårt att avgöra vad som är vad. Närproducerad mat kan t.ex. vara odlad i ett växthus som kräver en massa el och i slutändan innebär en större påfrestning på vår jord än en ekologiskt odlad vara från Spanien. Men hundra kronors skillnad per säck blir rätt mycket pengar på ett år och det finns inte ens en logisk förklaring. Hur är det ens möjligt att det är såhär?


Hundmat - Miljö

Falling whistles.

I tisdags firade jag och Ph att vi varit tillsammans i fem år. Det är dock inte helt klart om datumet stämmer, Facebook påstår nämligen något annat och om vi ska vara helt ärliga minns vi knappt. Det finns en risk att vi någon gång bestämde oss för den 26:e november av den enkla anledningen att datumet låg efter löning och ja, det medför ju en del fördelar när det kommer till firandet. Firande och firande kanske inte heller är riktigt rätt ord, vi har aldrig gett varandra presenter till exempel utan främst ätit en middag ihop och pratat om det verkligen är en god idé att fortsätta på den inslagna vägen. Hittills har ingen av oss lämnat middagen gråtandes så det måste klassas som ett lyckat koncept. 
 
Nåväl. Eftersom fem år ändå är en rätt maffig siffra bestämde sig Philip för att köpa matchande presenter till oss och initiellt var jag otroligt besviken över att det inte var ett tränings-set från Adidas. Jag blev dock otroligt glad (och rörd, jag är ju inte död på insidan trots allt även om jag ibland låtsas som det) när  det visade sig att han köpt Falling Whistles-halsband till oss.
Falling Whistles är en organisation som jobbar för fred i Kongo genom att investera i lokala visionärer. Enkelt uttryckt kan man säga att de jobbar med att hjälpa kongoleserna att hjälpa sig själva. Hur det arbetet går till kan man självklart läsa mer om på deras hemsida där jag bland annat lånat bilden under. Där kan man även köpa visselpiporna om man inte har möjlighet att besöka en butik som säljer dem.
En fin gest och en gåva som gör många personer glada samtidigt. Något jag verkligen kan rekommendera nu inför jul när det ska köpas en massa presenter. Man kan visserligen skänka alla julklappspengar om man hellre vill det, men för mig, som ändå gillar att ge bort, och få, en fysisk present känns detta som ett ypperligt alternativ.
 
Och om ni nu undrar över vad Philip fick av mig kan jag berätta att jag handlade mat på hans kort för en massa pengar och glömde säga det till honom. Definitvt en överraskning av något slag.
Falling Whistles - Halsband - Julklapp - Present - Unisex - Visselpipa
3