Att döda myter

Inte sällan pratar människor om saker som de faktiskt inte har någon som helst koll på. De har "hört" något och för sedan informationen vidare utan någon som helst källkritik eller frågeställning kring om påståendet verkligen stämmer. Jag sällar mig själv till den skaran, tyvärr, eftersom det är så otroligt enkelt att bara godta något som låter bra. Men jag jobbar på det, och jag vill även hjälpa er att jobba på det, så här kommer en viktig länk från Regeringen som jag tycker att alla borde läsa.
 
Det är nämligen få samtalsämnen som är så pass myt- och känslobaserade som invandring och jag tror att vi alla behöver lite fakta med oss. Helt enkelt för att kunna ha lite kött på benen i de situationer när vi återigen tvingas lyssna på missinformerade personer upprepa samma gamla tråkiga påståenden, som vi vet inte stämmer, för vilka vi ändå inte riktigt har svar på tal.
 
Invandring - Myter - Regeringen

Nyårslöfte

Om det fanns ett personlighetsdrag jag gärna skulle ändra hos mig själv så vore det att jag skulle sluta vara så jädra sentimental jämt. Jag tycker att det är en rätt seg egenskap att ha eftersom det lätt leder till att jag fastnar i det förgångna och jag är heller inte helt främmande för förändrings- och separationsångest. Som tur är håller det oftast inte i sig särskilt länge, när förändringen väl skett går jag snabbt vidare, det är snarare inför nya saker som de här känslorna blir starkast. Allt enligt devisen "man vet vad man har men inte vad man får", tydligen. Den här gången har dessa känslor rörts upp av något så banalt som att julen är över och det är liksom lite löjligt att vara vemodig över julen. Jag kan ju knappast göra något åt saken, den infaller max en gång per år vare sig jag vill eller inte. 
Hur som helst. När jag började skriva det här insåg jag att om andra människor skulle få skriva en text om ett personlighetsdrag de vill ha bort hos mig finns det en ganska stor risk att de inte skulle välja samma sak. Det jag själv upplever som jobbigt hos mig överensstämmer inte nödvändigtvis med det andra stör sig på, och anledningen till det, tror jag, är att man ser på sina egenskaper från olika vinklar. En sak som irriterar skiten ur mina vänner kanske är en livsnödvändig mekanism i min vardag för att allt annat ska funka och att jag ska känna mig trygg. Och då stör jag mig inte på den saken själv. Medan andra saker som ens vänner knappt lägger märke till kan kännas som världens största hinder när man tänker på det själv. Det är nästan löjligt hur folk som är så lika kan vara så olika. 
 
En sak som är lätt att glömma bort, men ack så viktig att komma ihåg, är att väldigt många missförstånd uppstår ur totalt skilda sätt att se på samma sak. Det är ju knappast en nyhet men ständigt blir man påmind om att människors olika erfarenheter och kunskaper påverkar sättet de ser världen på. Och då är det verkligen inte konstigt att något som är självklart för mig kan vara otroligt enerverande för en annan. 
 
Och jag vet inte om jag ens ville ha något sagt med det här mer än att vi kanske ska vara lite mer förstående och toleranta mot varandra. Man vet ju aldrig vad som pågår i någons liv och huvud. Det får bli mitt nyårslöfte.
 
Nyårslöfte - Tolerans
1