Forsbergs Unboxing.

Precis runt knuten, på väg till tunnelbanan, ligger Forsbergs och i lördags innan jag åkte in till stan passade jag på att smita in för att titta på årets examensutställning. 
 
 
Skolan har utbildningar inom grafisk design, copy och reklam, bland annat, och utställningen bestod därför av lite olika sorters projekt. Ramkonceptet för i år var unboxing och på utställningens hemsida skrev eleverna själva att "unboxing, en filmad lådöppning, har funnits på internet sedan 2006. Lusten i att vilja öppna en låda har funnits längre än så. Det är en sensuell upplevelse - doften, ljudet, känseln, synen - nästan erotisk. Lika lustfyllt unboxar vi, avgångseleverna på Forsbergs skola, oss själva och våra examensprojekt under årets utställning 2016". Internet alltså, denna ständiga källa till kul.
 
 
Jag skulle möta upp Hanna senare så jag fick stressa genom de olika rummen men det var ändå en del saker som jag stannade vid lite längre.  En elev (noterade tyvärr inte namnet, kanske Amanda?) hade formgett det här typsnittet. Så himla fint. 
 
 
Ett annat gäng hade moderniserat "etch-a-sketch":en och fört den in i 2000-talet. 
 
 
 Ett rum kretsade kring reflektion i flera bemärkelser. Dels i form av eftertänksamhet men också i spegling. Där kunde man lämna lappar och dela med sig av sina känslor och även ta del av det andra hade skrivit. På så sätt ville eleven belysa att vi alla är egentligen är mer lika än vi tror och att de tankar vi går omkring med delas av andra och genom att lyfta detta främja ett mer öppet samhälle. Fint. 
 
 
En annan elev hade gjort en bok med texter från folks anteckningar i mobilen. Älskade verkligen detta projekt eftersom jag kunde relatera så himla mycket. Jag plockar upp mina anteckningar säkert tio gånger om dagen (och ibland på nätterna när jag vaknar) och det är ett sammelsurium av listor, idéer, låttexter, citat, tips, tankar och ren smörja som jag absolut inte skulle vilja att någon såg. Men jag tycker också att det är en ventil för kreativitet, som alltid finns med, och tänker direkt på Sandra Beijer som skrev halva sin första bok i mobilens anteckningar. 
 
 
Det mest färgglada projektet var Beatas som handlade om verklighetsflykt och att skapa sig sin egen värld. Bakom ett pastelligt draperi kunde man drömma sig bort en stund med hennes bilder, något jag återigen känner att jag kan relatera till. Jag spenderar ju merparten av mina dagar i mina egna tankar och de är lika verkliga om inte mer än det som sker runt omkring. Det är trösterikt att tänka att andra människor gör likadant. Älskar för övrigt hennes blogg och ser så himla mycket fram emot att se hennes jobb in action så småningom när hon ger sig ut i arbetslivet. 
 
 
Ett av de mer ambitiösa projekten hette Art by Space och var ett gäng som bestämt sig för att skapa den första konsten i rymden, av rymden. Med tillåtelse från luftfartsverket skickade de upp en plastlåda med en väderballong. I lådan fanns en duk samt ett gäng uppspända ballonger med färg i. De här ballongerna spricker när lufttrycket utanför ballongen är mindre än trycket inuti och på så vis skapas ett konstverk med exploderande färg av rymden. Till sist var det bara för gänget att bege sig ut med GPS och leta upp sin skapelse.  Coolt. De hade fäst en gopro på ballongen så man kunde se en film om hur det hela gick till. Kul idé och resultatet kan ni se längst ner till höger på bilden nedan. 
 
 
Dessutom fanns det en massa mer saker att titta på som jag inte riktigt hann fördjupa mig i. Tyvärr var lördagen också sista dagen så jag kan inte gå tillbaka heller. Vill man så kan man däremot titta på elevernas teasers inför utställningen på youtube när de genomförde själva unboxingen och pratade lite om inspirationen till sina projekt. 
Forsbergs Unboxing